Pnömatik sistemlerde kullanılan sızdırmazlık elemanları basınç altındaki gazın basınçsız ortama geçmesine engel olmak için tasarlanmışlardır. Pnömatik silindirler düşük kuvvetlerde yüksek hızlı doğrusal hareketin gerekli olduğu birçok mekanik uygulamada kullanılırlar. Kullanılan bu silindirlerin en önemli parçalarından biri de sızdırmazlık elemanıdır.
Sızdırmazlık elemanları kullanıldıkları uygulamaların tamamında montaj sonrasında bir ön gerilime sahiptirler. Şekil 22‘de statik durumdaki sızdırmazlık elemanının ön gerilimini ve rahat çalışabilmesini sağlayacak kanaldaki boşluğu görmekteyiz. Ön gerilim sızdırmazlık elemanının çok düşük basınçlarda da görevini yerine getirmesini sağlar.
Şekil 23’de basınç altındaki sızdırmazlık elemanının kanalındaki boşluğa dolan basınçlı gaz sayesinde yayılarak sızdırmazlık görevini yaptığını görmekteyiz. Sızdırmazlık elemanları, üzerlerine kuvvet uygulandığında formlarını değiştiren (Şekil 23) ve bu kuvvet kalktığında eski haline dönebilen (Şekil 22) malzemelerden üretilmektedir. Bu yüzdendir ki sızdırmazlık elemanları elastomerler veya termoplastik elastomerlerden üretilirler. Pnömatik sistemlerde sızdırmazlık elemanları maliyet ve kullanım yeri darlığı nedeniyle birden çok görev yüklenebilmektedir. Bu nedenle birçok boğaz uygulamasında sızdırmazlık elemanı hem bir toz keçesi, hem de bir boğaz keçesi olarak çalışmaktadır. Piston keçelerinde ise ayrıca bir piston başına gerek duymadan kullanılabilecek tasarımlar sunulmaktadır.