Pnömatik sızdırmazlık elemanlarının seçiminde sistem basıncı, çalışma sıcaklığı, hızı, kullanılan havanın şartları, sürtünme kuvvetleri, yüzey pürüzlülüğü ve sistem toleransları etkili olur.
BASINÇ
Pnömatik sistemlerde özel uygulamalar dışında basınç 16 bar’ı geçmemektedir. Bu yüzden basınç üreten makineler (hava kompresörleri vb) basınç ayarları 3 ile 8 bar aralığında belirlenmek- tedir.Pnömatik sızdırmazlık elemanlarından beklenti düşük basınçlarda dahi sistemde kesintisiz hareketleri sağlayabilmesi ve sızdırmazlık görevini yapmasıdır.
HIZ
Pnömatik sistemler bilhassa otomasyon da kullanıldığı için yüksek kayma hızlarına sahip olmaları gerekmektedir. Hidrolik sistemlere göre hızlı sayılabilecek değerler (0.5 m/sn ve üstü) pnömatik sistemlerde orta hızlar olarak adlandırılmaktadır. Bu yüzden oluşabilecek yüksek hıza bağlı sürtünme kuvvetlerinin negatif etkileri, sızdırmazlık elemanının malzemesi ve tasarımıyla birlikte, sistemde oluşturulan ideal yağ filmi kalınlığıyla minimum düzeye getirilmelidir.
ISI
Pnömatik sistemlerde sızdırmazlık elemanları, ortam ısısı ve sürtünmeden ortaya çıkabilecek lokal ısılar göz önünde bulundurularak seçim yapılır. Yüksek sıcaklık uygulamaların da yağlayıcılar da gözden geçirilerek PTFE ve FKM malzeme lerin kombinasyonları kullanılmaktadır.
HAVA
Pnömatik silindirlerde kullanılan basınçlı hava bir işleme tabi tutulmadığında içinde toz, kir ve nem bulundurmaktadır.
Bu şartlar altında çalışan sızdırmazlık elemanlarının ömürleri kısalır. Pnömatik sistemlerde basınçlı havanın içindeki kirden ve kompresör yağından arındırmak için filtrelenmesi, içindeki su buharının da +2°C’ye kadar soğutulup çökeltilerek kullanıma hazır duruma getirilmesi gerekir. Hazırlanmış basınçlı kuru hava kullanılacağı uygulamaya göre yağlayıcılar katılarak şartlandırılmalı veya kuru olarak kullanılmalıdır. Yağsız sistemlerde çalışacak silindirler uzun süreler kayma yüzeylerinde ideal yağ filmini oluşturabilecek özel yağlayıcılarla montaj edilmelidir.